9

Ghid "Utilizarea Calculatorului si a Serviciilor Electronice"
(9.05.2005)

eCampania
(20.01.2005)

Ghid pentru combaterea cybercrime
(30.09.2004)

Parlament.RO
(27.05.2004)

Parlamentul Roman vs. Europa
(19.04.2004)

@Parlament
(19.02.2004)

Un click pentru Constitutie
(14.10.2003)

Interviu: acordul MCTI-Microsoft
(02.10.2003)

Open Source
(14.07.2003)

e-Casuta Deputatilor
(30.04.2003)

 

  Parteneriat MCTI-Microsoft
octombrie 2003

Interviu in exclusivitate cu Adriana Ticau, Secretar de Stat pentru Tehnologia Informatiei, privind parteneriatul strategic dintre MCTI si Microsoft.

1. De unde se poate obtine textul complet al parteneriatului? Cand?

Textul complet este disponibil pe site-ul MCTI, la adresa http://www.mcti.ro/mcti0.html?page=1583.

2. Decizia aceasta va avea impact in special asupra IT managerilor din administratia publica si asupra dezvoltatorilor de software din Romania. Au fost consultanti reprezentanti ai acestor grupuri? Daca da, care a fost opinia lor?

Discutii pe aceasta tema au avut loc la mai toate evenimentele pe teme de tehnologia informatiei la care MCTI a participat, inclusiv la întâlnirile cu asociatiile profesionale din domeniu, întâlniri convocate de minister. S-au primit chiar cereri din partea administratiei publice, mai ales locale, de a se acorda sprijin în obtinerea unor preturi mai avantajoase pentru diferite tipuri de licente.

3. Va rugam sa precizati:
- ce inseamna "crearea conditiilor pentru incheierea unui acord cadru de licenta intre Guvern si Microsoft"?
- care este valoarea estimata a contractului de licenta?
- care sunt produsele ce se au in vedere a fi livrate de MS?

Documentul semnat la Roma este o scrisoare de intentie, semnarea având loc în urma cererii avansate de Microsoft, care s-a aratat interesat de un asemenea document. Ca observatie, si alte mari companii si-au exprimat interesul pentru semnarea unor documente similare, iar la nivel guvernamental exista deschidere pentru orice alte cooperari care sustin obiectivele de dezvoltare a societatii informationale în România, de introducere si utilizare a celor mai noi tehnologii disponibile.

În lunile urmatoare se va face o inventariere a parcului de tehnica de calcul din institutiile publice, pentru stabilirea necesarului de licente si începerea negocierii unui acord cadru.

Valoarea va fi stabilita în urma negocierilor si în functie de necesarul determinat. A se avea in vedere ca se urmareste in primul rand aducerea la zi a licentelor in curs de utilizare, iar in situatia in care o institutie publica va opta pentru produse Microsoft, achizitionarea acestora nu va putea fi facuta la un pret mai mare decat cel stabilit in contractul cadru.

4. Din cunostintele dumneavoastra, ce alte tari in afara de Romania au mai semnat la Roma sau in alta parte un parteneriat asemanator?

Italia a semnat la Roma un memorandum referitor la programul de parteneriat în domeniul educatiei, prin care se stabileste achizitionarea, de catre guvernul italian, de software educational de la Microsoft, în conditii avantajoase, precum si oferirea de suport, consultanta si pregatire pentru folosirea tehnologiei informatiei în sistemul educational.

Microsoft a semnat pâna în prezent acorduri cu guverne si institutii publice din Germania, Lituania, Malta, Guvernul Catalan - Spania, Rusia, Marea Britanie, China, Austria, Cehia, Ucraina, Bulgaria, Croatia, Slovacia, Polonia, Iugoslavia, precum si cu NATO.

5. Care va fi componenta echipei speciale de administrare a parteneriatului?
Exista intentia de a include reprezentanti ai: societatii civile, IT manageri din administratia publica, industria software romaneasca etc.?

Pentru implementarea parteneriatului strategic Guvernul si Microsoft vor stabili o echipa speciala. Cele doua parti îsi vor numi reprezentantii în aceasta echipa pâna la 30 octombrie 2003.

6. Ce pozitie are domnul Ministru si MCTI fata de folosirea Open Source Software de catre institutiile publice. Va rugam sa detaliati.

MCTI promoveaza si în acest caz principiul neutralitatii tehnologice, care presuspune alegerea acelei solutii care ofera maximul de avantaje (din punct de vedere al solutiei si costului) într-o situatie concreta, indiferent de tehnologia utilizata. Altfel spus, ne intereseaza mai degraba utilitatea, nu tehnologia. Fiecare institutie alege solutia pe care o foloseste, în functie de dotarile sale materiale si resursele umane, precum si de necesitatea specifica pentru care are nevoie de solutia respectiva. Spre exemplu, site-ul MCTI este construit pe o solutie open source, functionând ca un portal flexibil de informatie, care acopera 2 dintre dezideratele conceptului de e-Government: comunicarea de informatii catre cetatean si interactiunea cu acesta prin intermediul Internetului.

Consideram, de asemenea, ca un element important de care trebuie tinut cont în alegerea unei anumite solutii este asigurarea întretinerii si, eventual, dezvoltarii acesteia. Ca diferenta fata de abordarea anilor anteriori, am promovat mai degraba achizitionarea de solutii integrate, care înglobeaza atât solutia hardware, cât si cea software – si nu achizitia de hardware per se. Trebuie mentionat, totodata, ca la MCTI se afla în pregatire un cadru de interoperabilitate care utilizeaza standarde deschise, permitând schimbul de date între institutiile publice indiferent de solutiile tehnologice utilizate de fiecare dintre acestea.

Ca o concluzie, credem ca o tehnologie trebuie aleasa în functie de situatia concreta care solicita o solutie informatica integrala, nu una impusa în mod generalizat, indiferent daca este vorba de solutii bazate pe open source sau pe software comercial.

A raspuns întrebarilor Adriana Ticau, Secretar de Stat pentru Tehnologia Informatiei în MCTI.

SONDAJ: Sunteti de acord cu argumentatia MCTI?

Trimiteti-ne comentariile dvs. privind acest acord.
Cometariile primite vor fi publicate pe site si incluse in dosarul care va fi inaintat catre MCTI.


 

Copyright eDemocratie.ro 2001-2003
Despre noi  |  Declaratii de presa  |  Termeni de utilizare  |  Politica de confidentialitate  |  Contact