9

Ghid "Utilizarea Calculatorului si a Serviciilor Electronice"
(9.05.2005)

eCampania
(20.01.2005)

Ghid pentru combaterea cybercrime
(30.09.2004)

Parlament.RO
(27.05.2004)

Parlamentul Roman vs. Europa
(19.04.2004)

@Parlament
(19.02.2004)

Un click pentru Constitutie
(14.10.2003)

Interviu: acordul MCTI-Microsoft
(02.10.2003)

Open Source
(14.07.2003)

e-Casuta Deputatilor
(30.04.2003)

 

  Un click pentru Constitutie
Sorin Kertesz, Sebastian Ailioaie
14 octombrie 2003

english version

La sfarsitul acestei saptamani, Romania va utiliza pentru prima data la nivel national votul electronic.

Din pacate pentru cei mai comozi dintre noi, nu vom putea merge la vot in pijama si papuci de casa, pentru un simplu click la calculatorul de pe masa. Deocamdata, votul electronic va fi restrans doar la militarii si politistii aflati in misiuni oficiale in Irak, Afganistan, Bosnia-Hertegovina si Kosovo.

Cum se va vota?
Pentru vot se vor utiliza in continuare sectiile de votare, insa inregistrarea si contorizarea voturilor se va face electronic, automatizand astfel o mare parte a procesului. Pentru acest proiect IGCTI (Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei ) va implementa un Sistem de Vot Electronic, sub supravegherea Biroului Electoral Central. Prin acest sistem, derularea unui vot va presupune urmatoarele etape:
1. Participantul se prezinta cu actul de identitate, pe baza caruia primeste aleator un plic sigilat cu datele necesare (nume utilizator si parola) pentru operatiunea electronica de votare.
2. Pe baza datelor primite, bifeaza raspunsul "DA" sau "NU".
3. Numararea buletinelor de vot se face automat de catre Sistemul de Vot Electronic, iar rezultatul este transmis pe baza unui certificat digital alocat pentru fiecare dintre calculatoarele utilizate.

Astfel, sistemul este securizat si asigura un vot unic si anonim pentru fiecare participant (vezi desen).

Foarte importanta este valoarea simbolica a acestei decizii, care plaseaza Romania intr-un grup foarte restrans de tari care au experimentat deja votul electronic.

Mult mai importanta decat latura simbolica este insa valorea sa de proiect pilot foarte oportun, care ar putea pune bazele unui sistem de votare electronica la scara nationala in viitor.

Sansele mari de reusita ale acestui proiect pilot sunt legate de:
- Riscurile reduse in caz de esec: Intrucat se estimeaza ca opinia publica va vota cu un "DA" covarsitor, miza acestui vot este mult mai mica decat la alegerile locale, parlamentare sau prezidentiale.
- Simplitatea votului: in cazul Constitutiei se va vota doar cu "DA" sau "NU", pe cand in majoritatea cazurilor de votare exista multiple optiuni.
- Grupul tinta bine ales: Desi nu au pregatire IT, acesti primi e-votanti sunt disciplinati si organizati, ceea ce e adesea esential pentru succesul unui experiment de asemenea factura.

Speranta noastra este totusi ca acest proiect nu va ramane doar la nivelul de pilot ca multe alte proiecte de eGuvernare, din lipsa de fonduri sau de sprijin politic si candva in viitor, o intreaga tara va putea merge la vot in pijamale.

Un prim pas in aceasta directie l-ar putea constitui implementarea sistemului de e-votare in Parlamentul Romaniei – parlamentarii absenti putand astfel vota de oriunde ii poarta interesul personal sau politic, cu un simplu click pe noile tablet-PC-uri.

Textul ordonantei de urgenta pentru votul electronic

 

Copyright eDemocratie.ro 2001-2003
Despre noi  |  Declaratii de presa  |  Termeni de utilizare  |  Politica de confidentialitate  |  Contact