9

Ghid "Utilizarea Calculatorului si a Serviciilor Electronice"
(9.05.2005)

eCampania
(20.01.2005)

Ghid pentru combaterea cybercrime
(30.09.2004)

Parlament.RO
(27.05.2004)

Parlamentul Roman vs. Europa
(19.04.2004)

@Parlament
(19.02.2004)

Un click pentru Constitutie
(14.10.2003)

Interviu: acordul MCTI-Microsoft
(02.10.2003)

Open Source
(14.07.2003)

e-Casuta Deputatilor
(30.04.2003)

 

  Open Source
Sorin Kertesz
14 iulie 2003

O stire recenta face valuri in lumea IT : guvernul local al orasului Munchen a decis sa renunte la software-ul Microsoft pentru a trece la open-source. Cu cateva saptamani in urma, intr-o initiativa similara, guvernul Bulgar a emis o lege prin care obliga toate institutiile publice sa utilizeze software open-source acolo unde este posibil.

De ce acest interes crescut pentru open-source? Pentru ca aplicatiile de acest tip au inregistrat in ultimii ani progrese remarcabile, atat ca functionalitate cat si ca usurinta in utilizare. Softurile open-source sunt gratuite, permit utilizatorului sa le adapteze nevoilor sale, sa le multiplice si sa le redistribuie.

Aceste beneficii au fost multa vreme diminuate de lipsa de aplicatii si de interfetele neprietenoase ale programelor, insa progresele din ultimii ani au generat un numar mare de programe, foarte similare cu cele ce ruleaza sub Windows, creand astfel o concurenta redutabila.

Hotararea IBM de a livra solutii open-source a marcat maturizarea acestui segment de piata, iar decizia guvernului local Munchen, la fel ca cea a guvernului bulgar si a multor altora din lume semnaleaza o tendinta globala de migrare catre open-source. Un studiu efectuat luna trecuta de firma de consultanta Gartner Inc. atesta aceasta tendinta, precum si faptul ca multe guverne din Europa, Asia si America de Sud au trecut deja la solutii de tip open-source.

Care sunt avantajele open-source care genereaza aceasta tendinta?
- Avantajul cel mai evident este dat de costul redus al produselor (in cele mai multe cazuri gratuit sau la preturi modice)
- Adaptabilitatea ridicata este adesea avantajul decisiv, intrucat permite adaugarea ulterioara in program a unor functii importante pentru client
- Gradul ridicat de securitate reprezinta un criteriu important pentru guverne – erorile aparute in software-ul open-source sunt de obicei detectate si solutionate mai operativ.
- Transparenta este o alta caracteristica importanta pentru guverne, asigurandu-le ca softul nu contine cod ascuns care sa divulge informatii secrete sau sa altereze date.
- Posibilitatea de a adapta softul apeland la firme/programatori locali este un alt criteriu important pentru orice guvern care, in conditii de recesiune mondiala, doreste sa stimuleze dezvoltarea industriei software nationale.

Acolo unde utilizarea open-source este posibila, principalele dezavantaje sunt legate de trecerea la un nou sistem: alegerea softurilor, instalare, configurare, pregatirea angajatilor etc.

Pe termen lung insa, utilizarea open-source genereaza transparenta, flexibilitate si securitate, toate acestea in conditiile reducerii costurilor si a stimularii pietei de software nationale. Dar sunt oare aceste avantaje compatibile cu obiectivele administratiei publice romanesti?

 

Copyright eDemocratie.ro 2001-2003
Despre noi  |  Declaratii de presa  |  Termeni de utilizare  |  Politica de confidentialitate  |  Contact