9

Ghid "Utilizarea Calculatorului si a Serviciilor Electronice"
(9.05.2005)

eCampania
(20.01.2005)

Ghid pentru combaterea cybercrime
(30.09.2004)

Parlament.RO
(27.05.2004)

Parlamentul Roman vs. Europa
(19.04.2004)

@Parlament
(19.02.2004)

Un click pentru Constitutie
(14.10.2003)

Interviu: acordul MCTI-Microsoft
(02.10.2003)

Open Source
(14.07.2003)

e-Casuta Deputatilor
(30.04.2003)

 

  Utilizarea Calculatorului si a Serviciilor Electronice
Sorin Kertesz
9 mai 2005

Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, impreuna cu proiectul RITI dot-Gov (Initiativa Romana pentru Tehnologia Informatiei) finantat de catre Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare (USAID), au lansat pe 9 mai 2005, ghidul „Utilizarea Calculatorului si a Serviciilor Electronice" destinat functionarilor publici.

Scopul ghidului

Scopul lucrarii este de a familiariza functionarii publici cu posibilitatile si avantajele oferite de utilizarea calculatorului si a internetului, inclusiv prin potentialul guvernarii electronice (e-Guvernare) pentru activitatea institutiilor publice.

Structura

Lucrarea porneste de la prezentarea, in primul capitol, a catorva concepte de baza legate de calculatoare si Internet, cum ar fi

  • tipurile de programe pentru calculator si utilitatea lor,
  • documentele si organizarea lor,
  • tipuri de retele si rolul Internetului ca retea globala,
  • serviciile disponibile prin Internet,

respectiv cateva considerente legate de drepturile de autor si utilizarea legala a programelor de calculator. Acest capitol este destinat utilizatorului mai putin familiarizat cu calculatorul.

Capitolul 2 descrie utilitatea calculatorului si aplicatiilor pentru activitatea de birou, fiind structurat pe doua componente: Internetul si aplicatiile software.

Capitolul 3 prezinta o serie de concepte, reguli si sfaturi destinate unei utilizari cat mai eficiente a calculatorului:

  • disciplina (reguli de conduita, punctualitatea, folosirea calculatorului in scopuri personale etc.),
  • managementul informatiilor si documentelor (fisiere, structurare, legaturi favorite, arhive, copii de siguranta, fluxul informational) si
  • securitatea calculatorului (riscuri, programe utilitare si sfaturi pentru evitarea riscurilor).

Capitolul 4 prezinta modalitatile de utilizare si aplicare a guvernarii electronice in lume si respectiv in Romania. Sunt relatate proiecte si implementari de succes, precum si concepte noi si proiecte viitoare.

In finalul lucrarii, este prezentata legislatia relevanta pentru utilizarea noilor tehnologii in administratia publica, cateva adrese web utile si un glosar de termeni utilizati frecvent in acest domeniu.

 

Copyright eDemocratie.ro 2001-2003
Despre noi  |  Declaratii de presa  |  Termeni de utilizare  |  Politica de confidentialitate  |  Contact